Basiscursus bijenhouden in Haanwijk – Sint Michielsgestel / ‘s-Hertogenbosch en Vught

Basiscursus “Bijen houden”

Start basiscursus Haanwijk – Sint Michielsgestel op maandag 13 januari 2025

  • aanmelden via www.bijenhouders.nl/cursussen/basiscursus/Sint Michelsgestel … en dan het formulier invullen

Start basiscursus ‘s-Hertogenbosch op woensdag 15 januari 2025

  • aanmelden via www.bijenhouders.nl/cursussen/basiscursus/’s-Hertogenbosch … en dan het formulier invullen

Start basiscursus Vught (klooster ZIN) op dinsdag 21 januari 2025

  • aanmelden via www.bijenhouders.nl/cursussen/basiscursus/Vught … en dan het formulier invullen

Over de inhoud:

Bijen zijn bijzonder. Als je ermee in aanraking komt laten ze je niet meer los. Sinds duizenden jaren zijn mensen in de ban van dit beestje. En in 2025 lijkt de aandacht voor de bij groter dan ooit.

De cursus “bijen houden” is bedoelt voor mensen die meer over de honingbij willen weten en nog geen ervaring hebben met het imkeren. Er wordt ook ingegaan op andere bijen … de solitaire bij … de hommel en andere. Aan het eind van de cursus bent u in staat om zelfstandig een eigen volk te beheren. 

In de wintermaanden (januari – maart) vinden 6 theorielessen plaats. De bijen zijn dan in winterrust en mogen niet gestoord worden. Maar als de themperatuur boven de 15 graden is (vaak is dit begin april) dan starten we met onze praktijklessen. In de praktijklessen werken we met echte bijen … in een bijenkast met +/- 40.000 bijen. 

Vanaf mei 2023 kunnen cursisten (als gewenst) een eigen bijenvolk aanschaffen. Dat is spannend. Vanuit de cursus begeleiden we de cursist bij deze stap. 

De cursus bestaat uit 6 theorielessen en 9 praktijklessen + diploma uitreiking.  De cursus wordt gegeven in Haanwijk / ‘s-Hertogenbosch en in Vught. De cursusavonden zijn telkens van 19.30 – 21.30 uur. Meer informatie en aanmelden via www.bijenhouders.nl / cursussen / basiscursus / Haanwijk of ‘s-Hertogenbosch of Vught.

In het najaar van 2025 worden alle cursisten uitgenodigd voor een speciale bijeenkomst omtrent de winterbehandeling en de bijengezondheid. Deze bijeenkomst wordt georganiseerd in samenwerking met de  Imkervereniging in Den Bosch.